Meidän talo

Maalaistalon kunnostus kodiksi

Mainos

Meillä on viime vuosisadan alkupuolella rakennettu hirsirakenteinen maalaistalo, joka nyt on jäänyt tyhjilleen. Tarkoituksemme on kunnostaa ja entistää se itsellemme kodiksi. Talon hirsinen ulkopinta on modernisoitu 1940- tai 1950-luvulla pinnoittamalla se Toja-levyllä, joka on rapattu. 1970-luvulla taloa on laajennettu pesutiloilla. Tämän mineriittilevypintaisen lisäsiiven rakentamisen lisäksi ei talo ole isompia muutoksia rakentamisensa jälkeen kokenut. Pääosin talo tulisi minun ja mieheni kodiksi kuitenkin niin, että myös vieraille on yöpymistilaa. Toisaalta haluamme, että kaikki tilat tulevat luontevasti käyttöön – tähän asti esimerkiksi suuri sali on ollut käytössä vain juhlapäivinä, samoin kuin sinne johtava kuisti.
 

Teksti Meidän Talo

Asiantuntija vastaa:

Nykyisellään talossa on kaksi sisääntulokuistia: toinen juhlavampi, toinen arkikäyttöön. Asuinhuoneista yksi on läpikulkuhuone – sata vuotta sitten ei asuinhuoneiden yksityisyys ollut itsestään selvää. Keittiö on keskeisellä paikalla talon keskellä. Se on kuitenkin melko hämärä, kun sinne on vain yksi ikkuna, sekin kahden kuistin välisessä syvennyksessä.

Pyrin pitämään muutokset mahdollisimman vähäisinä. Tarkoitushan ei ole muuttaa talon olemusta, vaan pikemminkin kaivaa esiin sen alkuperäinen olemus.

Ehdotuksessa kuistit yhdistetään suureksi lasikuistiksi. Se tulisi palvelemaan sekä pääsisäänkäyntinä että ruokailutilana ja mukavana oleskelupaikkana. Pääsisäänkäynti sijoittuu samaan kohtaan kuin ennenkin, ja sitä vastapäätä ovat salin komeat pariovet. Keittiön oven kohdalle tehdään ikkuna ja nykyinen ikkuna suljetaan, jotta siihen kohtaan saadaan ulkovaatekaappi. Myöhemmin rakennetun siipiosan kohdalla on arkisisäänkäynti ja sen yhteydessä pieni terassi. Talon keittiö muuttuu eteistilaksi, jonka toiseen päähän tehdään vaatehuone ja uusi wc-tila. Vaatehuoneen kohta on luonteva paikka myös portaille, jos yläkerran käyttöönottoon joskus kuitenkin päädytään. Nyt riittänee, että kattoon asennetaan alas vedettävät tikkaat.

Keittiö siirtyy entiseen tupaan, joka on tilavampi ja valoisampi. Siihen saadaan mahtumaan toimiva keittiökalustus, jossa seinän vierille sijoitettuja kalusteita täydentää saareke. Perinteiselle ruokapöydälle jää silti tilaa. Pariovet uudelle kuistille avautuvat keittiön kulmasta.

Keittiön takana oleva huone muuttuu päämakuuhuoneeksi. Siitä avataan ovi pukuhuoneeseen, jonka kautta pääsee suoraan pesu- ja WC-tiloihin. Juhlakäytössä ollut sali muuttuu olohuoneeksi, ja yhteydet sinne paranevat. Salin vieressä oleva huone kalustetaan tv-huoneeksi, ja sinne hankitaan vierasvuoteina toimivat mukavat sohvat. Talon kulmassa oleva pienempi huone kalustetaan työhuoneeksi tai kirjastoksi.

Lisäsiiven tilat säilyvät entisessä järjestyksessä; tila kuitenkin kunnostetaan ja kalustetaan nykyistä tehokkaammin. Pesuhuoneen ovea siirretään, ja pesuhuoneeseen tulee kaksi suihkua käytävän vastaiselle seinälle. Suihkujen väliin tehdään seinämä, ja vastapäätä suihkuja tulee koko tilan levyinen penkki. Löylyhuoneen lauteet tehdään L-muotoon ja käännetään niin, että ikkunasta voi katsella avautuvaa peltomaisemaa. WC-tilassa allas siirretään pitkälle seinälle ja wc-istuin nykyisen pesualtaan kohdalle. Jos viemäröinti halutaan säilyttää entisellä kohdallaan, voidaan käyttää seinä-wc:tä. Pyykinpesu on vanhastaan hoitunut teknisessä tilassa, nyt se kalustetaan tehokkaammaksi kodinhoitotilaksi.

Talon ulkoverhous vaihdetaan puuksi, kattoon asennetaan tiilikate, ikkunat ja ovet uusitaan. Talon on tarkoitus viestiä hellästä ja kunnioittavasta huolenpidosta, muutosten ei itsessään ole tarkoitus korostua. Yksityiskohtiin, kuten ikkunajakoihin ja listoituksiin, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Usein paras lopputulos syntyy hakemalla mallia ympäristön vastaavan ikäisistä hyvin säilyneistä rakennuksista.

Kattava korjaustyö kannattaa tehdä perusteellisesti, käytännössä nykyinen rakennus ”kuoritaan” miltei alkutekijöihinsä ennen kuin korjaustöihin päästään. Koska sekä ulko- että sisäpinnat uusitaan, asennetaan rakenteisiin samassa yhteydessä lisälämmöneristystä.

Eristämisessä on käytettävä malttia, sillä liian suuri lisäeristys ulkopuolella muuttaisi rakennuksen mittasuhteita. Sisäpuolelle tehty liian paksu eristys taas jättäisi hirren kylmäksi ja vaurioalttiiksi, ja lisäksi pienentäisi sisätiloja liikaa. Korjaus on suunniteltava perusteellisesti, ja suunnitteluryhmään kannattaa jo alkuvaiheessa ottaa arkkitehdin lisäksi myös rakenne-, LVI- ja sähkösuunnittelija.

Julkaistu: 13.4.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä