Viherpiha

Maakellari kauniiksi

Maakellari kauniiksi

Teija Heinonen

Kysymys:

Mitä kasveja voisin istuttaa maakellarin päälle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Peittopensaiden ja -perennojen muodostama mattomainen kasvillisuus toimii parhaimmillaan lisäeristeenä maakellarille ja on samalla esteettisesti kaunis ja ympäristöön soveltuva. Kasvivalinnoissa tulee ottaa huomioon muun muassa paikan menestymisvyöhyke ja valo-olot. Multavahvuutta voit säädellä kasvillisuuden vaatimusten mukaisesti.

Suikeroalpi sietää tilapäistä kuivuutta. Sille, kuten muillekin kasveille, on kuitenkin eduksi mahdollisimman hyvä kasvualusta. Pensaiden kasvualustan on syytä olla vähintään 30–40 senttiä paksu, peittoperennojen multavahvuudeksi riittää 10–20 senttiä. Kasvualustana kannattaa ehdottomasti käyttää rikkaruohotonta multaa, muuten maakellarin katosta muodostuu työläästi hoidettava rikkakasvipesä. Aurinkoisella, kuivahkolla paikalla menestyviä peiteperennoja ovat muun muassa erilaiset maksaruohot, ajuruohot, rönsyansikka sekä peitto-, veri- ja tuoksukurjenpolvi. Maanpeitepensaista maankellarin päällisen verhoamiseksi sopivat esimerkiksi verhoangervo, lamoherukka, lamohietakirsikka sekä erilaiset peittopajut. Havupensaista käyttökelpoisia ovat erityyppiset kääpiö- ja laakakatajat sekä vähässä valossa viihtyvä tuivio.  

Julkaistu: 23.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.