Viherpiha

Luumupuut satoisiksi

Luumupuut satoisiksi

ViherPiha

Kysymys:

Miten saan luumupuut satoisiksi? Luumupuumme kasvavat etelärinteessä ja ovat monihaaraisia, mutta hedelmiä ei tule.

Näytä vastaus

Vastaus:

Pohjoinen ilmastomme ei tarjoa lämpöä vaativille luumupuille parhaita mahdollisia kasvuoloja. Esimerkiksi kovat pakkaset koettelevat puiden kylmänkestoa ja aiheuttavat erityyppisiä talvivaurioita.

Kasvun monihaaraisuus ja pensoittuminen voi johtua siitä, että maanpäällinen versosto on joskus puiden nuoruudessa paleltunut. Vain omajuurinen luumupuu kasvattaa tällöin uudet satoa tuottavat versot menetettyjen tilalle.

Sadon puute voi johtua myös kukka-aiheiden paleltumisesta tai liian rehevästä maasta. Etenkin kevätlannoitteen sisältämä typpi liian avokätisesti tarjoiltuna kasvattaa versoja kukinnan kustannuksella. Jättäkää yhtenä tai kahtena keväänä kevätlannoitus väliin ja katsokaa, onko sillä vaikutusta.

Mikäli kukkia sen sijaan muodostuu, mutta hedelmiä ei näy, syynä on pölytyksen epäonnistuminen. Hedelmöittyminen on riippuvainen muun muassa kukinta-ajan sääoloista. Esimerkiksi poikkeuksellisen koleat ja kylmät säät, halla, sade ja voimakas tuuli vaikeuttavat pölyttävien hyönteisten työtä.

Teija Heinonen

Julkaistu: 3.7.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.