Viherpiha

Luumupuusta pieni sato

Luumupuusta pieni sato

Teija Heinonen

Kysymys:

Miksi luumupuu tekee vain pienen sadon? 6-vuotias puu on kasvanut jo noin neljään metriin. Luumut ovat suuria, violettikeltaisia, mehukkaita ja makeita. Pieniä luumun alkuja on alkukesästä paljon, mutta niistä suurin osa varisee maahan.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kukkien runsaus ja raakileiden paljous ei ole suoraan verrannollinen sadon määrään. Vain osa raakileista kehittyy hedelmäksi saakka. Mikäli luumupuusi voi hyvin, eikä tuholaisia tai tauteja ole havaittavissa, syy raakileiden varisemiseen on todennäköisesti aivan luonnollinen. Hedelmäpuille on tyypillistä, että kukinnan jälkeen puut varistavat ensin hedelmöittymättömät kukat ja myöhemmin kesällä heikoimmin kehittyneet raakileet. Jos näin ei tapahdu, viljelijän on itse tehtävä niin sanottu raakileharvennus. Kun harvennat kehittyvien raakileiden määrää, jäljelle jääneiden hedelmien koko kasvaa ja laatu paranee. Karsiminen vaikuttaa positiivisesti myös talvehtimiseen. Luumupuut kukkivat aikaisin keväällä, joten esimerkiksi kylmä sää voi hankaloittaa hedelmöittymistä. Pölyttymistä vaikeuttavat lisäksi muun muassa kova tuuli ja runsas sade. Kukinta-aikaan osuva halla voi pahimmassa tapauksessa viedä koko sadon. Tuhohyönteisistä luumun raakileiden ennenaikaista varisemista aiheuttavat ainakin luumukääriäinen ja luumuleikkuri.

Teija Heinonen

Julkaistu: 13.3.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.