Viherpiha

Luumupuun lisäys

ViherPiha

Kysymys:

Voiko luumupuun kasvattaa siemenestä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tähän voisi vastata kyllä ja ei. Viljelyssä on erilaisia luumulajikkeita, joita voidaan lisätä vain kasvullisesti eli varttamalla.

Jos kylvää luumun siemeniä, ne itävät yleensä hyvin. Jälkeläiset eivät kuitenkaan ole lajikeaitoja eli niiden väri, maku, koko ja muut ominaisuudet eivät vastaa lajikkeen ominaisuuksia.

Uusia luumulajikkeita jalostettaessa saadaan aikaan erilaisia luumuja, joista valitaan halutunlaiset ominaisuudet omaava yksilö. Kun tästä lajikkeesta otettuja oksia tai silmuja vartetaan perusrunkoon, saadaan nopeasti aikaan taimia koeviljelyksille tai jopa myyntiin.

Luumun siemenet tarvitsevat itääkseen vähintään 3–5 kuukauden kylmäkäsittelyn. Siemenet kylvetään joko syksyllä ulos tai niille annetaan keinotekoinen kylmäkäsittely. Tällöin luumun kivet sekoitetaan kosteaan hiekan ja turpeen seokseen. Siemenseos annostellaan pieniin pusseihin, jotka laitetaan jääkaappilämpötilaan 3–5 kuukaudeksi.

Kuka tahansa voi jalostaa uusia lajikkeita risteyttämällä jo olemassa olevia lajikkeita keskenään. Niistä voi valita parhaimmat kannat jatkoviljelyyn.

Pentti Alanko Kuva Pirjo Sillanpää

Julkaistu: 6.9.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.