Viherpiha

Luumupuun kasvatus

ViherPiha

Kysymys:

Sain tuttavaltani luumupuun taimen kesällä 2002. Lajikenimeä en tiedä. Taimi oli hänen omalta pihaltaan kaivettu ”poikanen”. Voiko sellaisen odottaa tuottavan satoa? Luumupuu on kasvanut todella paljon kahdessa kesässä. En ole kertaakaan leikannut sitä. Mihin vuodenaikaan puu pitäisi leikata ja kuinka se tehdään? Puussa on kolme pitkää latvaa. Ovatko ne ns. kilpalatvoja ja pitäisikö ne leikata? Oksia on todella tiheässä. Pitääkö niitä harventaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mikäli poikanen on omajuurisen luumupuun vesa, siitä kasvaa satoa tuottava luumupuu. Luumupuut leikataan voimakkaan keväisen kumivuodon vuoksi vasta elokuussa. Leikkaustarve on yleensä hyvin vähäinen. Kasvata vahvimmasta ja suorimmasta oksasta puun latva ja lyhennä kilpalatvoja reippaasti. Ylitiheää oksistoa kannattaa myös harventaa, mutta kohtuudella. Oksat poistetaan runkoa myöten.

Julkaistu: 20.8.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.