Viherpiha

Luumun leikkaus

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Kysymys:

Vanhan luumupuun rungosta kasvaa lähes pystysuoraan ylöspäin iso oksa tai lähes toinen puu. Voiko kyseisen oksan leikata pois nyt syksyllä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Aikaisemmin luumarjaiset hedelmäpuut luumut ja kirsikat neuvottiin leikkaamaan elokuussa, kun kumivuotoa ei enää esiinny. Tästä opista on vähitellen luovuttu, koska syksyllä leikkauspinnat ovat avoinna sienitaudeille. Mitä myöhempään puu leikataan, sitä suurempi on sieni-infektioiden vaara.

Luumua ei yleensä tarvitse leikata paljonkaan, mutta vahvat, päärungon kansa kilpailevat pystyt versot on syytä poistaa. Näin estetään puun muodostuminen liian tiheäksi ja monirunkoiseksi.

Sopiva leikkuuaika on hyvin varhain keväällä ennen nestevirtauksen alkamista. Puun nestevirtausten alettua ei voi enää leikata, koska silloin luumulla esiintyy ns. kumivuotoa, joka saa haavapinnat vuotamaan voimakkaasti.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 11.9.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.