Viherpiha

Luumujen jälkikypsytys

Mainos

Miten aikaisin luumut voi ottaa sisälle kypsymään syksyllä? Syyspakkaset vievät usein ’Victoria’-luumun sadon. Säilytänkö niitä valossa vai pimeässä? Olen menettänyt suuria satoja.

Teksti ViherPiha

Asiantuntija vastaa:

’Victoria’-lajikkeen luumut valmistuvat poimintakypsiksi verraten myöhään syyskuussa, minkä vuoksi hedelmät joudutaan usein pelastamaan pakkaselta keräämällä ne talteen hieman raakoina. Sato korjataan ankaran hallayön uhatessa ja kypsytetään syöntikelpoiseksi asuinhuoneessa tai varastossa normaalissa huoneenlämmössä. Sisätiloissa kypsytettyjen hedelmien maku ei luonnollisesti vastaa puussa valmistuneiden luumujen aromeja, mutta esimerkiksi hillon ja mehun valmistukseen ne sopivat hyvin.

Julkaistu: 28.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä