Meidän Talo

Luonnonmukainen polku mökille

Meidän Talo

Kysymys:

Mökkimme sijaitsee järven rannalla jyrkähkön rinteen alaosassa. Kulku parkkipaikalta mökille on aika raskas, sillä rinteen kaltevuus on noin 30 astetta. Parkkipaikka sijaitsee noin 20 metrin päässä mökistä.

Nyt kulku on jyrkästi suoraan parkkipaikalta etuovelle, ja se on vaarallinenkin, erityisesti talviaikaan. Rakennusaikana se oli tietenkin tarkoituksenmukainen.

Kuinka saisimme turvallisen ja käytännöllisen kävelyreitin parkkipaikalta alas mökille – portaita, tasanteita vai liukumäki

Rakennusluvassa on ehto, että maasto pitää säilyttää mahdollisimman luonnonmukaisena.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tonttinne on vielä rakennustöiden jäljiltä aika karunnäköinen, mutta toisaalta mahdollisuuksia täynnä. Oikein hyvä asia on se, että parkkipaikka on suosiolla jätetty kauemmaksi eikä auto ole näkyvissä kaiken aikaa. Jyrkkä maasto antaa hyvät mahdollisuudet siihen, ettei autoon liittyvää kiirettä ja arkea tarvitse kaiken aikaa ajatella, sehän ei tavallaan kuulu rentouttavaan loma-asumiseen.

Tarkkoja tietoja tontin korkeuksista minulla ei ollut, mutta valokuvista päätellen aivan talon vieressä on muuta rinnettä vielä hieman jyrkempi kohta, joka sisääntulon edessä on noin puolitoista metriä korkea. Sen jälkeen maasto nousee tasaisemmin kohti parkkialuetta.

Tontilla on suuria kiviä ja lohkareita sekä vanhaa mäntyvaltaista puustoa. Talon toisella puolella on aika suurikin avoin järvenselkä.

Pihan rakentamisessa kantavana ajatuksena olisi pidettävä luonnonmukaisuutta – se sopii rannan metsikkömaisemaan parhaiten, ja on toisaalta helppohoitoisempikin. Värityksen pitäisi koostua luonnon omista väreistä; ruskeasta, harmaasta ja vihreästä. Parkkipaikalta talolle johtaa toisaalta puupintainen polku, toisaalta ylhäältä alas kulkee myös ”kivipuro”.

Ajattelin, että kulkuväyläksi tehdään rauhallisesti ja polveilevasti etenevä polku, jossa on tasanteita portaiden väleissä. Polku kannattaa suunnitella vaihtelevaksi ja mutkittelevaksi; heti alussa, ja aina joskus matkan varrellakin katseen pitäisi kohdistua järvelle. Joku tasanteista saisi olla muita isompi, ja siinä voisi olla istuinpenkki tai keinu, jolle voisi vaikkapa joskus vetäytyä lueskelemaan tai katsomaan maisemaa hieman ylempää – ja sellainen paikka tietysti kannattaa valita niin, että näköala sieltä on mahdollisimman upea.

Aivan sisäänkäynnin kohdalla maastoa voisi muotoilla hieman loivemmaksi, näin juuri ennen taloon sisälle astumista jäisi pieni hetki ihailla maisemaa, jota rakennuksen sisääntulo kehystäisi.

Yleisperiaatteena voisi olla, etteivät yksittäiset porrassyöksyt saisi olla liian korkeita – mieluiten niin, ettei portaan yläpää nouse silmänkorkeutta korkeammalle – käytännössä enintään 10–12 porrasta kerrallaan. Porrasratkaisut, niiden määrä ja yksittäisten syöksyjen korkeus, on ratkaistava rakennuspaikalla, kun tarkkoja tietoja korkeuksista ei ole olemassa.

”Kivipuro” olisi polun kanssa rennosti rinnakkain kulkeva, jossakin kohtaa sen kanssa risteävä aihe. Puron varteen kivien väliin istutettaisiin ranta- tai vesikasveiksi miellettyjä kasvilajeja, joissa väriläiskinä toimisivat esimerkiksi kurjenmiekat ja päivänliljat. Vaihtoehtoisesti puro voisi esittää kuivunutta uomaa, jota reunustavia kiviryhmiä elävöittäisivät heinät, esimerkiksi viiruhelpi. Kivipuron alku- ja loppupää piilotetaan kivikkoryhmään. Siinä kohtaa, jossa polku ja puro risteävät, voisi olla silta.

Isompia paikalla ennestään olevia kiviä jätetään paikoilleen ja pienempiä kerätään ryhmiksi. Puiksi voisi istuttaa havupuiden jalostettuja lajikkeita, mielellään hieman pienempikasvuisia.

Itse rakennus on hengeltään nykyaikainen ja yksinkertainen, ja sellaisen pitäisi tavallaan olla myös sinne johtavan pihapolun. Maltti kannattaa siis säilyttää, vaikka tilaa ja mahdollisuuksia onkin. Ammattilaisen apu olisi varmaan hyvä asia sopivia kasveja valittaessa ja istutettaessa.

Julkaistu: 24.3.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.