Viherpiha

Lumipalloheisin muotoilu

Lotta Lindholm

Hortonomi, puunhoitaja

Kysymys:

Miten leikkaan toispuoleisen lumipalloheiden?

Läpimitaltaan viisimetrinen lumipalloheisi tuhoutui toiselta puolelta. Kukintoja tuli niin paljon, että toinen puoli pensasta taipui alas, ja sade viimeisteli loput. Oksahaaroja katkesi. Pensas on hengissä, mutta ruman näköinen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Voit leikata katkenneet oksat alas. Jos katkenneessa oksassa on ehjiä haaroja, jotka eivät lamoa liikaa, voit lyhentää oksan haaraan saakka. Koska pensas näyttää leikkauksen jälkeen varmaan hyvin epäsuhtaiselta, voit harventaa koko pensasta poistamalla vanhimmat oksat. Jos haluat nuorentaa pensasta, tee harvennusleikkaus 3–5 vuoden aikana. Poista silloin joka kevät ennen lehtien puhkeamista kolmannes tai viidennes pensaan vanhimmista oksista. Jos uusi kasvu on runsasta tai versot ovat honteloita ja pitkiä ja kasvavat tiheästi, voit harventaa myös niitä. Jätä jäljelle voimakaskasvuisimmat versot. Lotta Lindholm

Julkaistu: 12.9.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.