Viherpiha

Loistokärhön kasvatus

ViherPiha

Kysymys:

Onko mahdollista saada loistokärhö ’Nelly Moser’ kukoistamaan Tampereen alueella? Suunnittelen sen istuttamista talon seinustalle puolivarjoon, missä maa viettää alaspäin. Kuinka takaan loistokärhön talvehtimisen? Kuinka usein sitä kastellaan kesällä? Millaista lannoitusta se tarvitsee?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hempeä ’Nelly Moser’ suurine kukkineen on yksi kauneimpia kärhöjämme. Vaikka kylmänarka kaunotar talvehtiikin parhaiten eteläisen Suomen lämpimillä ja suojaisilla alueilla, kasvatusta voi kokeilla ainakin vielä III kasvuvyöhykkeellä. Puolivarjoinen seinusta sopii hyvin kärhön kasvupaikaksi. Valmistakaa routaeristeiden ja räystään ulkopuolelle vähintään 60 x 60 sentin kokoinen kasvualusta kuohkeasta ja ravinnepitoisesta mullasta. Pintakerrokseksi juurien läheisyyteen suositellaan lisäksi laihaa hiekkamultamaata edistämään tyven ilmavuutta ja hyvinvointia. Huolehtikaa myös, että ylimääräinen vesi poistuu kasvualustasta. Istuttakaa ’Nelly Moser’ keväällä, niin sillä on kesä aikaa juurtua ennen talven tuloa. Taimi istutetaan 15–20 senttiä syvempään kuin ruukussa kasvaessaan ja hieman vinoasentoon säleikköä kohden. Isokukkaiset kärhöt tarvitsevat kukkiakseen paljon ravinteita, jotka on yksinkertaisinta tarjoilla veteen sekoitettavana moniravinteisena kastelulannoksena. Kastelun tarve riippuu sääolosuhteista. Kärhövauvaa ei saa hukuttaa, mutta kasvualustaa ei pidä päästää kokonaan kuivahtamaankaan. Talveksi versot kannattaa irrottaa tuesta tai taivuttaa säleikköineen maata vasten. Kasvusto verhotaan ilmavalla havukatteella maan routaannuttua.

Julkaistu: 6.11.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.