Viherpiha

Litsin kasvatus

ViherPiha

Kysymys:

Olen saanut muutaman litsin (Litchi chinensis) siemenen itämään. Laitoin siemenet multaan vajaa kuukausi sitten. Nyt pikku taimenalut ovat jo 5–10-senttisiä. Ajattelin koettaa kasvattaa niitä huonekasveina. Onko yritykseni toivoton?

Näytä vastaus

Vastaus:

Etelä-Kiinasta kotoisin olevan litsin kuten muidenkin eksoottisen hedelmien kasvatus huonekasvina vaatii kokeilumieltä. Laji on lämpimän ilmaston kasvi, ja ihanteellisten kasvuolosuhteiden luominen kotioloissa on usein vaikeaa. Idätys ja kasvatus ovat kuitenkin varsin hauskaa puuhaa. Sijoita taimet valoisalle ikkunalaudalle, pidä multa tasaisen kosteana, ja sumuttele ahkerasti. Varo ylikastelua, sillä märkyys tuhoaa taimet. Uudet lehdet puhkeavat punertavina ja muuttuvat myöhemmin vihreiksi. Kesät litsi viihtyy ulkona aurinkoisella terassilla. Hedelmiä se tuskin kuitenkaan kotioloissa tuottaa. Onnea kokeiluun!

Julkaistu: 12.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.