Viherpiha

Liskovehkan kasvatus

Julkaistu: 3.4.2006

Kysymys:

Miten kasvatan liskovehkaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Liskovehkan tämän hetkinen hyväksytty tieteellinen nimi on Typhonium venosum, mutta monet käyttävät siitä myös nimeä Sauromatum venosum.

Yleensä liskovehkan hoito-ohjeissa neuvotaan laittamaan mukula sellaisenaan valoisaan paikkaan ja istuttamaan multaan vasta kukinnan jälkeen. Paljaaltaan kukkiva mukula on toki näyttävä, mutta itse olen pitänyt parempana istuttaa sen heti hiekansekaiseen multaan. Silloin kasvi pysyy kukkiessaan paremmin pystyssä. Mukulan päälle laitetaan multaa hyvin ohuelti.

Kun kukinto alkaa kasvaa, kasvi siirretään valoisaan mutta ei paahteiseen paikkaan ja multaa kastellaan kevyesti. Sen annetaan kuivahtaa kastelujen välillä. Kukinnan jälkeen mukulasta alkaa kasvaa tavallisesti yksi lehti tai jos mukula on haaronut, niin kustakin haarasta kasvaa yksi lehti. Silloin kastelua lisätään ja aloitetaan lannoittaminen.

Niin kauan kuin lehti on vihreä, kasvi tarvitsee paljon vettä, mutta mullan on hyvä antaa kuivahtaa kastelujen välillä. Viimeistään syksyllä lehti kuihtuu ja kasvi siirtyy lepoon. Kastelu lopetetaan kokonaan, ja kasvi siirretään talvehtimaan mielellään viileään, esimerkiksi kellarin tai autotallin nurkkaan lattialle. Sieltä se otetaan taas seuraavana keväänä esille, laitetaan valoisalle ikkunalaudalle ja jäädään odottamaan uutta kasvua.

Visa Lipponen