Viherpiha

Lisäyslähde ja alkuperä

ViherPiha

Kysymys:

Mitä tarkoittavat taimien lisäyslähde ja alkuperä? Kestävätkö havujen taimet todella Suomen talvea, vaikka ne olisi kasvatettu ulkomailla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kasvin alkuperällä

Vasta viime aikoina Suomesta on järjestetty siementen keruumatkoja sopivampien alkuperin saamiseksi. Ikävä kyllä näitä alkuperiä on meillä harvoin myynnissä.

Maatalousviranomaisemme eivät ole saaneet EU:n viranomaisia vakuuttuneiksi siitä, että me tarvitsemme alkuperältään kestävämpiä kasveja. EU:ssa tällaisia asioita pidetään kaupan esteinä.

Lisäyslähteellä tarkoitetaan viljelypaikkakuntaa, josta kasvi on peräisin.

Arvokkaaksi viljelyskasvin tekee se, että sen lisäyslähde tunnetaan ja se on havaittu pitkällä aikavälillä hyväksi.

Havukasvien taimet ja varsinkin lajikkeet ovat usein ulkomailla kasvatettuja. Viljelyyn ovat valikoituneet ne lajit ja lajikkeet, jotka ovat osoittautuneet ainakin eteläiseen osaan maata sopiviksi.

Kaikki havujen taimet ovat kuitenkin alttiita kuivumiselle ensimmäisten talvien aikana. Jos maa jäätyy jo syksyllä, eivät taimet saa vettä talven aikana. Vastaistutettujen havujen tyvelle on hyvä levittää kuoriketta tai lehtiä estämään maan jäätymistä.

Julkaistu: 15.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.