Viherpiha

Linnantuhkapensaan leikkaus

Lotta Lindholm

Kysymys:

Tuuheutuuko linnantuhkapensas leikkaamalla? Harvahko ja pitkäoksainen pensas kasvaa muurilta alas.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuhkapensaat (Cotoneaster-suku) sietävät leikkausta. Ne eivät välttämättä tee runsaasti juurivesoja, joten en suosittele alasleikkausta. Jos muurilla kasvaa heiniä tai muita korkeita kasveja, ne varjostavat matalakasvuista linnantuhkapensasta. Pensaan lehdet putoavat auringon valon puutteessa, joten siitä tulee harvan näköinen. Kaikki pensasta varjostavat kasvit kannattaa kitkeä pois.

Jos haluat, että pensas haaroittuu tiheämmin, voit lyhentää sen oksia. Oikea leikkauskohta on lehtihangan eli silmun yläpuolelta.

On hyvä muistaa, että oksa haaroittuu yleensä leikkaushaavan läheltä. Lyhennä pitkiä ja hontelon näköisiä versoja reippaasti, niin saat tiheämmän pensaan.

Leikkaa keväällä, ennen kuin pensas ryhtyy tekemään uutta kasvua. Uusia pitkiä versoja voi myös lyhentää juhannuksen jälkeen. Lopputulos on tasaisemman näköinen, kun leikkaat ylipitkiä versoja joka vuosi.

 

Julkaistu: 2.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.