Viherpiha

Liljassa läikkiä

ViherPiha

Kysymys:

Siirsin kaksi vuotta sitten liljojen sipulit uuteen paikkaan. Talon eteläseinusta on valoisa ja tuulensuojainen. Liljat kasvavat aluksi komeasti. Kukintavaiheessa lehtiin ilmestyy läikkiä ja ne alkavat lakastua. Myös osa nupuista ruskettuu. Ötököitä en ole lehdistä löytänyt. Mitä voin tehdä pelastaakseni mielikukkani?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tauti talvehtii maahan pudonneissa lehdissä. Varret ja lehdet on kerättävä ja vietävä pois tai poltettava. Koska maanpinnalle jää aina homeitiöitä, maa on hyvä peittää turve- tai kompostikerroksella. Tautia ei voi täysin torjua tällä tavoin, sillä se saattaa säilyä varsien maahan jääneissä osissa.

Onneksi monina kesinä homesientä ei ole lainkaan tai vain niukasti. Kasvukausien säät ovat meillä niin vaihtelevia, että tautia ei yleensä esiinny enää seuraavana kesänä. Usein myös sään muuttuminen kuivemmaksi lopettaa sen leviämisen. Kaupoissa myydään torjuntaaineita, joita käytetään puutarhamansikan harmaahomeeseen. Torjunta on aloitettava, kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.