Viherpiha

Liljakukko ongelma

ViherPiha

Kysymys:

Mitä teen liljojen madoille?

Näytä vastaus

Vastaus:

Liljakukosta (Lilioceris lili) on nopeasti tullut kotipuutarhojen pahimpia hyönteistuholaisia. Siksi on hyvä syventyä tuholaisen sielunelämään tarkemmin.

Aikuinen liljakukko on kirkkaanpunainen ja soikea ruumiin muodoltaan. Sillä on pitkät mustat tuntosarvet (noin puolet ruumiin pituudesta). Se syö ahmatin lailla liljojen lehtiä, kukkia ja varsia, kuten myös sen toukat.

Kun liljakasvit yleistyivät kotipuutarhoissa 1980- ja 90-luvuilla, alkoivat myös liljakukot levitä Suomessa. Nyt niitä tavataan aina Oulussa saakka.

Liljakasveja esiintyy luonnonvaraisena Suomessa vain muutamia lajeja ja nekin harvinaisina. Esimerkiksi pikkukäenrieskaa (Gagea minima) esiintyy vain Keski-Suomessa saakka. Tästä syystä liljakukkoa on aikaisemmin esiintynyt vähän.

Aikuinen liljakukko talvehtii karikkeessa. Varhain keväällä se tulee syömään ja munimaan liljojen lehdille.

Kotipuutarhurin kannattaa olla jo tällöin tarkkaavaisena liikkeellä. Kevään ensimmäisten liljakukkojen listiminen auttaa paljon, jos lähinaapureilla ei ole liljakasveja pihallaan.

Liljojen lehtien alapinnat on syytä tarkastaa. Jos sieltä löytyy vihertäviä pieniä munarykelmiä, ne kannattaa poistaa vaikka nahkealla liinalla.

Kesällä toukkia ja aikuisia voi torjua pyretriini- ja pyretroidipohjaisilla ruiskutteilla. Jos viitseliäisyyttä riittää, tuholaiset voi poimia ja listiä sormin.

Pertti Rajala Kuva Paavo Martikainen

Julkaistu: 28.5.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.