Viherpiha

Lehtikuusen tuholaiset

ViherPiha

Kysymys:

Kolme vuotta sitten ostin kaksi pientä lehtikuusen tainta. Niissä on joka kesä ollut jokin tuholainen, joka syö lehtiä. Lehtien pinnalla on valkoista ainetta, ikään kuin puuteria. Joskus on ollut myös pieniä vihreitä matoja. Mitä pitää tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lehtikuusen yleisimpiä tuholaisia ovat havukirvat ja pistiäistoukat. Havukirvat ovat valkoisen nukkamaisen nöyhtän peittämiä hyönteisiä, joiden imentävioituksen seurauksena neulaset kellastuvat ja taipuvat mutkalle. Lisäksi kirvat sotkevat lehtikuusen oksia mustalla eritteellään. Varhaiskevätruiskutus parafiiniöljypohjaisella torjunta-aineella ennen silmujen puhkeamista vähentää oksilla talvehtivia kantoja. Torjuminen kasvukaudella on hankalaa johtuen havukirvoja suojaavasta villapeitteestä.

Lehtikuusipistiäisen toukat puolestaan syövät neulasia. Tuho alkaa latvaosista, joka pahimmassa tapauksessa kuivuu herkuttelun seurauksena. Pistiäisiin tepsivät yleistorjunta-aineet, kuten Bioruiskute ja Malasiini. Myös kasvitaudit, kuten harmaahome, saattavat häiritä nuorten lehtikuusten kasvua.

Julkaistu: 26.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.