Viherpiha

Lehtikuusen leikkaaminen

Lotta Lindholm

Hortonomi, puunhoitaja

Kysymys:

Miten ja milloin leikkaan lehtikuusia? Pihallani kasvaa neljä noin kolmimetristä lehtikuusta valoisalla paikalla. Kuuset ovat kasvaneet harvoiksi ja rumiksi. Vuosikasvaimet jostain syystä venyvät tosi pitkiksi, joten puu jää harvaksi ja velton näköiseksi. Toivomukseni olisi saada pidettyä lehtikuuset suhteellisen matalina ja tuuheina.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos haluat matalan puun, istuta jokin pienikokoinen laji. Suureksi kasvavaa puuta joudut leikkaamaan rajusti vuosittain. Nykyään löytyy matalakasvuisia lehtikuusilajikkeita, jotka menestyvät ainakin Etelä-Suomessa.

Lehtikuusilajia tietämättä on vaikea sanoa, kuinka isoksi puusi kasvavat. Jos kyseessä on jompi kumpi tavallisimmista lehtikuusilajeistamme eli euroopan- tai siperianlehtikuusi, puista tulee luonnollisen kasvutapansa mukaisesti 20–30-metrisiä.

Varsinkin alkuvuosina monet puulajit saattavat kasvattaa pitkiä vuosiversoja, jotka tekevät puusta harvan näköisen. Ajan mittaan, kun puu kasvaa pituutta ja runko saa kunnolla paksuutta, ulkomuoto kuitenkin korjaantuu ja puusta tulee sopusuhtainen.

Jos haluat pitää suureksi kasvavan havupuun pienenä, aloita leikkaus jo istutusvuonna. Typistä vuosiversoja vuosittain juhannuksen tienoilla. Kun puu on saavuttanut halutun korkeuden, ala typistää myös latvaversoa joka vuosi.

Jos et ole leikannut puita aiemmin, tee se keväällä ennen neulasten puhkeamista ja toisen kerran jo juhannuksen jälkeen. Jokavuotinen versojen lyhentäminen tuuheuttaa vähitellen puun ulkomuotoa.

Julkaistu: 15.2.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.