Viherpiha

Lehmuksen tuhoojat

ViherPiha

Kysymys:

Meillä on viisi 20-vuotiasta lehmusta. Mikä lehmuksia vaivaa, kun ne saavat juhannuksen aikoihin kimppuunsa miljoonittain pieniä vihreitä toukkia, jotka syövät lehtivihreän? Lehdet tulevat ruskeiksi ja putoavat heinäkuussa. Mistä tuholaisista on kyse? Miten niitä voi torjua ja löytyykö torjuntaan ammattiosaamista? Puut sijaitsevat Heinolassa. Kolme kesää olemme kärsineet. Jos mikään ei auta, kaadan puut ja istutan tilalle jotain muuta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lehmuksen lehvästöllä parveilee perhostoukkayhdyskunta. Esimerkiksi hallamittari suosii ko. lajia ja munii syksyllä oksien pinnalla oleviin halkeamiin. Munista kuoriutuu keväällä vaaleanvihreitä toukkia, jotka herkuttelevat alkukesällä puiden silmuilla ja nakertelevat myöhemmin ravinnokseen kukkia ja lehtiä. Talvehtivia munia voidaan tuhota varhaiskevätruiskutuksella ennen silmujen puhkeamista. Toukkiin puolestaan tehoavat malationia sisältävät kasvinsuojeluaineet, kuten Malan ja Malasiini. Torjunta-aineen levittäminen suurille puille on hankalaa. Toimenpide vaatii vähintään moottorireppuruiskun, jota kannattaa kysyä vuokralle esimerkiksi konevuokraamoista. Voitte myös tilata kasvinsuojelupalvelua paikalliselta puutarha-alan yrittäjältä.

Julkaistu: 31.5.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.