Viherpiha

Lehmuksen tuholainen

ViherPiha

Kysymys:

Mitä teen lehmuksen lehtiä tuhoaville piikeille?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lehtien alapinnalle ilmestyy ensin laikkuja. Sitten yläpinnalle muodostuu punaisia teräviä piikkejä. Osa lehdistä putoaa kesäkuun aikana.

Lehmuksessasi on epäilemättä lehmuksenäkämäpunkki (Phytoptus tiliae). Se muodostaa lehden yläpinnalle kuvailemiasi höytyväpiikkejä, jotka ovat 5–10 millimetriä pitkiä. Ne voivat olla kellertäviä tai punertavia.

Torjunta voi olla vaikeaa, jos lehmus on iso. Kevätruiskutus parafiinivalmisteilla huhti–toukokuun vaihteessa ennen silmujen avautumista auttaa asiaa.

Ruotsalaisista lähteistä selviää, että he käyttävät äkämäpunkkien torjuntaan suopa-pohjaisia ruiskutteita, joten Tolu tai mäntysuopaliuoskin voivat auttaa punkkiongelmassa.

Olen muutaman kerran nähnyt Helsingissä isoja lehmuksia, jotka menettävät paljon lehtiään ongelman vuoksi. Useimmiten se ei kuitenkaan ole merkittävä haitta, vaan punkit ja lehmus pystyvät elämään rinnakkain.

On tärkeää auttaa lehmusta voimaan hyvin, jotta se kestää myös tuholaisia paremmin.

Pertti Rajala

Julkaistu: 11.6.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.