Meidän Talo

Lautalattian asennus betonilattian päälle

Meidän Talo

Kysymys:

Olemme tekemässä betonilaatan päälle rakennetussa yksikerroksisessa omakotitalossamme olohuoneen remonttia. Vanha huonokuntoinen parketti on otettu pois ja tarkoituksena on laittaa tilalle lautalattia. Miten lattian asennus onnistuu suoraan betonin päälle? Tarvitseeko alle laittaa esimerkiksi solumuovia? Miten kiinnitys hoituu? Laitetaanko alle rimat vai jääkö lattia uivaksi? Betonilaatan päällä on sinertävän harmaa 2−4 mm paksu tasoite, joka lähti osittain irti vanhaa lattiaa poistettaessa. Vanha parketti oli ilmeisesti liimattu kiinni. Lattialämmitystä ei ole, joten lankkulattia olisi lämpimämpi.

Lattian ja kodinhoitohuoneen oven alla on 3,5 cm tilaa betonilaatasta oven alaosaan. Lattiahan tulee nousemaan jonkin verran ja kodinhoitohuoneen oven pitäisi vielä mahtua aukeamaan. Pitäisikö hankkia uusi ovi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ennen asennusta on syytä varmistua siitä, että lattian betonilaatta on kuiva eikä maaperästä nouse haitallisessa määrin kosteutta. Itse sen voi tarkistaa laittamalla lattialle reunoista hyvin tiivistetyn noin yhden neliömetrin muovikalvon ja sen päälle lämmöneritettä. Jos kalvon alapintaan kertyy kosteutta, on lattia liian kostea. Vaihtoehtoisesti laatan voi mitata itse pintakosteusmittarilla tai pyytää parketin asentajaa mittaamaan se karbidimittarilla. Jos kosteutta esiintyy, on remonttia lykättävä. Tällöin kosteuden syy-yhteys on selvitettävä ja pyrittävä suorittamaan tarvittavat korjaustoimenpiteet, kuten pintavesien johtaminen pois rakennuksen seinustoilta, salaojien kunnostus tai muut rajummat toimenpiteet.

Betonilaatan päälle tehdään lautalattia niin, että betonilaatan päälle ja maakosteutta vastaan, tulee reilusti limittämällä 0,2 mm rakennusmuovikalvo niin, että se ei mene rikki. Perinteinen ja ehkäpä myös kestävämpi tapa estää betonin kosteushaittoja olisi käsitellä pinta ensin kylmällä tartuntabitumilla ja laittaa sen päälle kuumabitumia vähintään 1,5 kg/m2. Tosin jos maaperästä nousee liian hienon täyttömaakerroksen kautta kosteutta, niin sen haittoja ei tahdo saada pysähtymään, jolloin bitumikalvo irtoaa läiskittäin. Lautaparkettien tai laminaattiparkettien valmistajilla on omaa solumuovia, joka estää kosteuden nousua ja vaimentaa askelääniä.

Maakosteutta vastaan suojatun betonilaatan päälle tulisi asentaa 50 x 50 mm:n koolaus noin 400 mm:n välein. Väli täytetään levymäisellä mineraalivillalla, jonka paino on vähintään noin 30 kg/m3. Lattialaudoituksen ja koolauksen väliin asennetaan rakennussuojapahvi tai ilmansulkupaperi, joka nostetaan ja kiinnitetään ilmanpitävästi lattialistan taakse. Lattialaudat (28−32 mm) naulataan kuumasinkityillä kolmen tuuman nauloilla pontista.

Jos päädyt uivan lautaparketin käyttöön, niin betonilaatan päälle tulee aina asentaa edellä mainittu kosteussuojakerros. Lattian voi kevättalvella tehdä ympäripontatuista lattialaudoista tai lautaparketista, jolloin ilma on kuivimmillaan ja lattiasta tulee hyvä. Tällöin muista jättää seinäpintojen väliin 5−6 mm:n raot, ettei kosteuslaajeneminen tai kuivuminen aiheuta ongelmia.

Muuna aikana lattialautoja käytettäessä tulisi käyttää suoraan uunista lämpiminä ja asentaa ne mahdollisimman nopeasti. Valmiit lautaparketit voi asentaa milloin vain.

Kun lattian yläpinnan taso koolattaessa nousee, voi siitä seurata tarvetta lyhentää ovia alapäästä. Se ei ole kuitenkaan mikään suuri operaatio. Haittaa voi syntyä myös siitä, kun kiinteiden kalusteiden korkeusasema muuttuu tai viereisten lattioiden pinta jää alemmas. Tutki seuraukset ennen materiaalivalinnan päätöstä ja työhön ryhtymistä.

Julkaistu: 31.3.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.