Viherpiha

Lannoita pioni oikein

Teija Heinonen

Kysymys:

Millaista lannoitusta pionit tarvitsevat? Onko pionipenkkiä syytä kalkita? Mikä on paras aika suorittaa tarvittava lannoitus ja kalkitseminen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pionit viihtyvät runsasravinteisessa ja hyvin kalkitussa maassa. Kevätlannoitteeksi sopivat typpipitoiset moniravinteiset seoslannoitteet. Vaihtoehtoisesti pionit voidaan herätellä kasvuun hyvin maatuneella karjanlannalla. Typpirikas luomulanta kannattaa levittää juuriston ulkopuolelle, sillä tyvelle kasattuna se saattaa mädättää pionin juurakon. Pionit hyötyvät myös fosfori-kaliumpitoisesta syyslannoituksesta, joka on ajankohtaista elokuussa. Maan happamuus pidetään sopivana kalkitsemalla kasvualusta esimerkiksi joka toinen vuosi rakeisella kalkilla. Kalkitus voidaan tehdä kevätkosteaan maahan, jolloin rakeet liukenevat nopeasti kasvien hyödynnettäviksi.

Julkaistu: 4.10.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.