Viherpiha

Lämpöpatteri tomaattipenkkiin

ViherPiha

Kysymys:

Minulla on kasvihuone, jossa on lämpöpuhallin. Aion ensi kesänä kasvattaa tomaatteja 15–20 litran ämpäreissä. Mieleni tekisi saada lämpöä myös kasvualustaan ainakin näin keväällä. Onko huono idea hankkia kutterinlastuja tai kuoriketta, kastella ne ja sekoittaa joukkoon kananlantarakeita? Olkia ja tuoretta lantaa ei ole helposti saatavilla. Syntyykö tästä toimiva komposti, joka ämpäreiden ja taimipottien alla antaa lämpöä kasvien juurille ja myös lisälämpöä koko kasvihuoneeseen? Eikös palaminen luovuta ilmaan myös hiilidioksidia, joka tehostaa kasvien yhteyttämistä? Tuleeko tästä tuholaisongelmaa, kuten tuoreesta lannasta varoitellaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kasvualustojen lämmitys ”ekopatterilla” oli aikoinaan hyvin yleistä. Olki ja tuore lanta käyvät tarkoitukseen hyvin. Kutterinlastujen, kuorikkeen ja kanankakkarakeiden palaminen ja lämmön tuottaminen ei sen sijaan ole yhtä tehokasta. Ekopatterin vaihtoehtoja kasvualustan lämmitykseen ovat esimerkiksi lämmityskaapelit tai termostaattiohjattu lämpömatto, joka voidaan rullata varastoon kun lisälämpöä ei enää tarvita. Lämmittimiä myyvät muun muassa Agrimarketit.

Julkaistu: 14.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.