Viherpiha

Lampi maalämpöputkiston päälle

ViherPiha

Kysymys:

Voinko perustaa lammikon maalämmön keruuputkiston päälle? Putkisto on noin 1–1,2 metrin syvyydessä. Tahtoisin rakentaa pihaamme 30–50 neliöisen lammikon. Kuinka syvän lammikon voin rakentaa vioittamatta keruuputkistoa ja sen toimintaa? Miten pumppu, ylivuotoputki ja varsinkin vesikasvillisuus pärjäävät, jos altaasta ei voi rakentaa kovin syvää?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Altaan rakentaminen maalämmön keruuputkiston päälle arveluttaa. Et saa kaivettua allasta niin syväksi, ettei se ankarina pakkastalvina jäätyisi umpeen maamme eteläisimmissäkin kolkissa. Lisäksi putkisto pitäisi eristää hyvin. Eristys toimii molempiin suuntiin. Se pitää kylmän pois talvella, mutta toisaalta estää lämmön kulkeutumisen putkistoon maan pinnan kautta sulan maan aikana. Kannattaa tarkistaa maalämpöön erikoistuneelta asiantuntijalta, miten syväksi lammen voi maksimissaan kaivaa ja minkä verran matalalla lammikolla ja keruuputkien eristyksellä on haittavaikutuksia putkiston lämmön tuottoon ja toimivuuteen. Matala vesi karsii luonnollisesti myös vesikasvien valikoimaa. Esimerkiksi lumpeet vaativat vähintään 80–120 senttiä syvää vettä menestyäkseen altaassa talven yli, eikä vesi saisi jäätyä pohjia myöten. Sen sijaan muun muassa osmankäämit, keltakurjenmiekka ja ratamosarpio viihtyvät myös matalassa vedessä. Allaspumppuja on eritehoisia lammikon koosta riippuen. Yleensä syksyllä varmistetaan, että altaan täyttö- ja poistovesiputket ovat tyhjät, ja pumppu nostetaan talveksi lämpimään varastoon. Teija Heinonen

Julkaistu: 13.3.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.