Viherpiha

Lammen iirikset

ViherPiha

Kysymys:

Voiko matalaan tekolampeen jättää pajukoriin vastaistutettuja iiriksiä talveksi vai pitäisikö ne talvettaa viileässä ja pimeässä kellarissa? Kastellaanko niitä talvella? Täytyykö kori pitää kesällä upoksissa? Kestääkö mukula jatkuvaa vettä? Haittaako, jos se ei ole koko ajan vedessä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksestäsi ei selvinnyt, mikä iirislaji lammessa kasvaa. Jos kyseessä on meillä luonnossakin kasvava keltakurjenmiekka (Iris pseudacorus) sen voi varsin mainiosti istuttaa maahan altaan rantavyöhykkeeseen. Laji viihtyy kosteassa ja märässä maassa, jopa seisovassa vedessä. Jos kyseessä on sinikukkainen siperiankurjenmiekka (Iris sibirica), sen voi istuttaa altaan reunalle. Molemmat lajit talvehtivat ulkona puutarhassa. Jos kyseessä on jokin vaativampi talvenarka laji, sen siirto kellariin lienee paikallaan. Kasvia kastellaan sen verran, ettei multa kuivu.

Julkaistu: 4.10.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.