Viherpiha

Laikkuja ruusussa

Laikkuja ruusussa

ViherPiha

Kysymys:

Istutin monta vuotta sitten mökinruusun pihalleni. Se ei kuitenkaan näytä viihtyvän, sillä varren pintaan tulee oranssinkeltaisia läiskiä. Aivan kuin läiskät olisi maalattu tarkoituksella. Mistä läiskät johtuvat? Voiko ruusun pelastaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

ruusunruostesientä

Ruostesieni aiheuttaa keltaisia laikkuja lehtiin, kiulukoihin ja varsiin. Myöhemmin kesällä se aiheuttaa lehtien varisemista.

En ole nähnyt, että ruusupensas olisi kuollut tautiin, mutta kasvi saattaa olla varsin sairaan näköinen ja huonosti kukkiva.

Ruusunruostetta on vaikea torjua kemiallisesti. Pahoin saastuneet oksat on syytä leikata pois, sillä ne useimmiten kuihtuvat. Muuten sienten itiöt leviävät niistä terveisiin oksiin.

Ruosteen esiintyminen vaihtelee vuosittain. Toisinaan sitä on runsaasti, mutta toisina vuosina sitä tuskin näkee.

Olen nähnyt punalehtiruusun, joka on ollut vuosikymmenien ajan ruusunruosteen vaivaama. Pensas ei ole kuitenkaan kuollut, sillä se on kasvattanut jatkuvasti uusia, voimakkaita versoja.

Julkaistu: 20.9.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.