Viherpiha

Laatua kiviladontaan

Laatua kiviladontaan

ViherPiha

Kysymys:

Olen teettämässä omakotitalon kiveystä paikallisella kivifirmalla. Mihin seikkoihin urakkasopimuksessa tulisi kiinnittää huomiota, kun halutaan varmistua kiviladonnan laadusta? Onko olemassa jotakin RIL- tai RT-korttityyppistä standardia, johon voisi viitata esimerkiksi ladontatarkkuudessa ja kivien asennuksessa, jotta kaadot tulisi asennetuksi oikein? Näettekö, että omakotitalon piharakentamista varten olisi aiheellista palkata ulkopuolinen valvoja, jotta edellä mainitusta asennustyölaadusta voitaisiin varmistua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Omakotitalopihojen kiveyksissä sovelletaan yleensä julkiselle sektorille laadittuja laatukriteerejä. Ohjeistusta betonikivi- ja laattapäällysteiden laatu-, materiaali- ja mittavaatimuksista löytyy mm. Suomen Kuntatekniikan Yhdistyksen julkaisusta nro 14: Betoni- ja luonnonkivituotteet päällysterakenteena sekä Rakennusteollisuuden ja Betonitiedon julkaisusta Betonituotteet ympäristörakentamisessa. Molempia julkaisuja voi tilata mm. Betonitiedolta www.betoni.com.

Erillisen henkilön palkkaaminen omakotitalon pihakiveyksen toteutustyön valvontaan on harvinaista, mutta ei toki poissuljettua. Esimerkiksi Viherympäristöliitto kouluttaa vihertyönvalvojia, joiden yhteystiedot löytyvät liiton sivuilta www.vyl.fi. Valvojan roolissa voidaan käyttää myös kiveyksen suunnittelijaa, ja toteuttajaa voi luonnollisesti edellyttää antamaan takuu työlleen. Ammattitaitoisen viherrakentajan tai pihakiviasentajan työn jälki on yleensä erittäin luotettavaa.

Teija Heinonen

Julkaistu: 30.12.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.