Meidän Talo

Kylpyhuoneen vedeneristys

Meidän Talo

Kysymys:

Rivitaloyhtiömme kylpyhuoneiden seinärakenteet päätettiin uusia, koska seinien lastulevyjä peittävien muovitapettien ja lattian muovimattojen saumat alkoivat aueta. Joissakin asunnoissa oli jo homevaurioita. Vanhan puhdistetun lastulevyn pinta oli tarkoitus oikaista, vesieristää ja laatoittaa.

Vanhat muovipinnoitteet piti poistaa, mutta isännöitsijä ilmoitti, etteivät ne lähdekään irti rikkomatta alla olevaa lastulevyä. Korjauksena muovimattoon ajettiin kapeat pystysuorat urat noin 250 mm välein ja uriin porattiin reikiä.

Väliseinän rakenteeksi tuli siis: vanha lastulevy, puurunko ja lastulevy sekä rikottu vanha muovimattotapetti, kipsilevytys, vedeneriste Ardex 8+9 ja laatoitus. Onko korjaus onnistunut ja pitkäikäinen?

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Suihkun roiskevesialueilla vesi kulkeutuu kapillaarisesti saumojen kautta laattojen taakse muodostaen sinne lähes pysyvästi mikrobien kasvun mahdollistavat olosuhteet. Ratkaisu kertoo suunnittelijan tiedostaneen, että kosteutta pääsee käytetyn vedeneristeen läpi, mutta muovitapettiin tehdyt urat ja levyyn tehdyt reiät eivät toimi niin kuin on kuviteltu.

Tapettien kiinnityksessä käytettyä liimaa saattaa olla yhä levyssä, eikä kosteus tasaannu riittävän nopeasti takana olevaan väliseinän ilmatilaan ja siitä edelleen huonetiloihin. Kosteutta siis jää liian pitkäksi aikaa niille alueille, joissa muovitapetti on ehjä. Vaikein tilanne on ulkoseinässä, jossa lämpötilan lasku talvella ja lämmöneristeet hidastavat kosteuden kulkeutumista pois.

Kipsilevyn osalta tilanne on yhtä huolestuttava kuin alla olevan lastulevyn suhteen, koska levyn pintoja peittää kosteuden vaaroille altis kartonkikerros. Kipsilevy jää kahden lähes vesihöyrytiiviin rakennekerroksen väliin, ja vesikuormituksen puolella on heikompi vesitiiveys. Isännöitsijän ja suunnittelijan junailema ratkaisu on selkeästi vastoin tuotevalmistajan ohjeita sekä hyvää rakennustapaa.

Korjauksena suosittelen seinärakenteiden purkamista runkovaiheeseen. Rungon päälle tulee asianmukainen levytys ja vedeneristys tuotteella, jonka vesihöyrynläpäisevyys on riittävä eli alle 25 x 10–12 kg/(m2sPa). Tämä siksi, ettei saumojen läpi laattojen taakse kapillaarisesti siirtyvä kosteus kylmemmillä rakenteen osilla synnytä ajan myötä mikrobivaurioita.

Myös kastuvien pintojen lämmityksellä on merkittävä vaikutus niiden kuivumiseen. Pesutilojen lattialämmitystä ei pidä lopettaa kesäaikanakaan, jotta veden aiheuttama kosteus haihtuu eikä imeydy laattojen alle.

Julkaistu: 7.12.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.