Viherpiha

Kylmäkäsittelyn tarve

Pentti Alanko

Kysymys:

Mistä tiedän, mitkä kasvit tarvitsevat kylmäkäsittelyn?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Monien Suomessa kasvatettavien ja luontaisesti kasvavien kasvien siementen tiedetään tarvitsevan kylmän kauden itääkseen. Usein puutarhakasvien siemenet varisevat kypsyttyään maahan. Seuraavan talven aikana ne saavat luonnossa tarvitsemansa kylmäkäsittelyn. Jos ne kerää pussiin ja säilyttää huoneenlämmössä kevääseen, on niille annettava 1–3 kuukauden kylmäkäsittely ennen kylvöä. Kylmäkäsittelyksi ei riitä siementen säilyttäminen pakastelokerossa tai jääkaapissa, vaan ne on kylvettävä pieneen muovipussiin kosteaan hiekan ja turpeen seokseen. Näitä pusseja ei saa pitää ruokatarvikkeden kanssa samassa jääkaapissa, sillä etenkin hedelmistä erittyy etyleeni-kaasua, joka estää itämistä.

Eri kasveilla on hieman erilaiset vaatimukset kylmäkäsittelyn suhteen. Lajikohtaiset vaatimukset täytyy tarkistaa siemenhinnastoista ja perusteellisista puutarhakirjoista. Esimerkiksi Dendrologian Seuran julkaisemassa Suomen puu- ja pensaskasviossa on jokaisen puuvartiskasvisuvun jälkeen maininta siementen vaatimasta lämpö- tai kylmäkäsittelystä. Eräille kasveille on kylmä tai viileä kausi tärkeä esimerkiksi niiden kukkimisen kannalta. Hyvä esimerkki on puutarhamansikka, joka ei kuki eikä tee marjoja lämpimissä ja trooppisissa maissa, koska taimet tarvitsevat kylmän kauden. Meidän ilmastossamme se tapahtuu luonnostaan.

Pentti Alanko

Julkaistu: 6.9.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.