Meidän Mökki

Kylmä saunan lattia lämpimäksi

Jouko Lommi

Kysymys:

Saunamme seinänvierustat ovat lattiasta auki tuuletuksen takia. Varsinkin talvella jalat palelevat. Rakentajan mukaan sauna homehtuu, jos alatuuletus suljetaan. Onko tuuletus tehty oikein, ja kuinka saamme varpaille lämpöä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Saunassa tulee olla saunomisen aikana ilmankierto, joka takaa miellyttävän löylyttelyn. Toisena perusvaatimuksena on rakenteiden kuivuminen saunomisen jälkeen. Paras kylpyilma saadaan, kun puhdas ulkoilma tuodaan mukaan löylynkiertoon ja edelleen saunojien hengitysilmaksi. Saunomisen jälkeen rakenteet on saatava kuivaksi nopeasti. Niiden on myös pysyttävä kuivina seuraavaan saunomiskertaan, mökillä läpi talvenkin.

Kesäsaunassa lattiaan jätettyjen rakojen on ajateltu toimivan ilmanvaihtoaukkoina ja joskus pesuvesien poistoreittinä. Rakolattia tuulettaa kohtalaisesti, koska lisätuuletusta saa myös oven kautta. Pesuvesille lattian alusta ei ole kelvollinen paikka edes kesäsaunassa. Talvella rakolattia on sietämättömän kylmä.

Puulattia voidaan tehdä tiiviinä umpilattiana esimerkiksi vedenkestävästä vanerista ja päällystää muovimatolla. Kallistukset tehdään sopivasti ohennetuilla korokerimoilla. Pesuvesille tehdään lattiakaivo ja viemäriputkelle imeytyskaivo. Talvikäytössä hajulukko täytyy olla tyhjennettävissä, ettei jää pääse yllättämään. Lattiavanerin alapintaan liimattava polystyreenilevy (esimerkiksi Finnfoam) parantaa hieman käyttömukavuutta kylmillä.

Seinän vierusta on kosteusvaurioille altis paikka, joten rakenne kannattaa tehdä huolellisesti. Noin kymmenen senttimetrin levyinen vanerisoiro nostetaan jalkalistaksi seinälle. Muovimatto laitetaan listan päälle ja saumataan tiiviisti seinää vasten. Kiukaan tarvitsemat palonsuojaetäisyydet on mitoitettava kiuastyypin mukaan.

Lattia voidaan tehdä myös vanerin päälle valettavalla betonisella pintalaatalla. Siihen on helppo muotoilla vedenpoiston ja lattiakaivon edellyttämät kallistukset. Jos mökille tulee sähkö, pintalaattaan saa myös lattialämmityksen. Vedeneristyksen jälkeen lattian pinnan voi päällystää muovimatolla tai laatoittaa.

Ilmanvaihdon tuloilmaventtiili kannattaa sijoittaa kiukaan lähelle vähintään puoli metriä kivipesän yläpuolelle. Raitis ilma lähtee siitä hyvin löylynkiertoon. Vastakkaisella seinällä voi olla kaksi poistoilmaventtiiliä. Saunomisen aikana avoinna on alareunan venttiili, jolloin mahdollinen takaisinvirtaus ei puhalla saunojien niskaan. Saunan kuivatusvaiheessa kaikki venttiilit ja kiukaan savupeltikin voivat olla avoinna. Talvella jatkuvalämmitteiseen kiukaaseen kannattaa saunomisen jälkeen lisätä muutama halko ja säätää paloilma pienelle, jotta pieni lisälämpö ja ilmanvaihto kuivattavat saunan.

 

Julkaistu: 13.11.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.