Viherpiha

Kuusiaita vai aidanne

Kuusiaita vai aidanne

Teija Heinonen

Kysymys:

Ostimme viime kesänä vanhan koulun Itä-Suomesta. Tontin rajalle on istutettu kuusiaita joitain vuosia sitten. Aiemmat asukkaat ovat lannoittaneet puita kesäisin, mutta aitaa ei ole leikattu. Itse toivoisimme mahdollisimman luonnonmukaista aitaa. Puut on istutettu melko tiheään, ja ne ovat vajaat 2 metriä korkeita. Emme haluaisi perinteistä leikattua kuusiaitaa, vaan ehjistä, kauniista kuusista koostuvan vanhanaikaisen kuusiaidan. Onko sellainen mahdollinen? Kuinka harvaan kuuset tulisi harventaa, jotta ne kasvaisivat tuuheiksi ja kauniiksi alhaalta asti? Onko lannoitus eduksi vai haitaksi?

Näytä vastaus

Vastaus:


Tilannetta näkemättä on vaikea suositella jotain tiettyä harvennusväliä. Täysikasvuisina kuuset vievät tilaa leveyssuunnassa useita metrejä, mutta näin radikaaliin harvennukseen en tässä vaiheessa vielä lähtisi. Sen sijaan harventaisin aidannetta hillitysti asteittain poistamalla aluksi esimerkiksi vain joka toisen taimen. Seuraamalla puiden kasvua tilantarve on helpompi määrittää, minkä jälkeen lisäharvennuksia tehdään tarpeen mukaan.


Kuusien lannoitus on yleensä melko niukkaa. Kohtuullisesta ravinnelisäyksestä keväällä ei ole toki haittaakaan. Lannoitteeksi sopivat parhaiten havukasvien omat erikoislannoitteet.


Teija Heinonen

Julkaistu: 17.2.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.