Viherpiha

Kuusiaita tuuheammaksi

Kuusiaita tuuheammaksi

Lotta Lindholm

Kysymys:

Miten liian harvaan istutettu ja leikkaamaton kuusiaita saadaan tuuheaksi?

Näytä vastaus

Vastaus:


Jos kuuset ovat jo toista metriä korkeita, niistä ei kannata enää yrittää tehdä leikattua kuusiaitaa. Aidan sekaan istutetut nuoret taimet eivät välttämättä viihdy isompien kuusien varjossa. Kestää kauan, ennen kuin sinulla on tasakorkuinen havuaita, jos se edes onnistuu.


Leikkausaika on keväällä ennen kasvuun lähtöä tai juhannuksen tienoilla. Voit leikata nuorinta latvaversoa jättäen vain jokusen sentin jäljelle. Leikkaa saman verran sivuoksien nuoria versoja.


Enempää ei kannata leikata, koska kuusi ei tee uutta kasvua puutuneesta oksasta. Jos leikkaat kuuset poikki rungosta, ne lahoavat nopeasti.


Jos päätät istuttaa uuden kuusi- tai lehtipensasaidan, tarvitset kolme taimea metrille. Siten aidasta tulee tarpeeksi tiheä. Aitaa on leikattava ainakin kerran vuodessa istutuksesta lähtien, jotta siitä tulee riittävän tiheä.


Lotta Lindholm

Kuva Riikka Kantinkoski

Julkaistu: 11.6.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.