Viherpiha

Kuusiaidan leikkaaminen ja vuosikasvu

Kuusiaidan leikkaaminen ja vuosikasvu

Lotta Lindholm

Kysymys:

Olemme ostaneet omakotitalon, jonka ympärillä kasvaa kuusiaitaa. Kuusiaitaa ei (ulkonäön perusteella) ole leikattu parhaalla mahdollisella tavalla. Suurin osa kuusista on saavuttanut halutun korkeuden, joten niitä pitäisi leikata jo päältäkin. Mistä tiedän, mikä on viime vuoden kasvua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Viime vuoden vuosikasvu päättyy edelliseen haaroittumiskohtaan. Eli uusi vuosikasvu ei ole vielä haaroittunut.

Vuosikasvua vanhempi oksa ei enää tee uutta kasvua. Siksi kannattaa aina jättää viime vuoden vuosikasvua jäljelle. Yleensä kuusiaitaa leikatessa tasoitetaan pisimmät vuosikasvut. Jäljelle jää vuosikasvuosia ja leikkaamatta jääneitä hyvin lyhyitä vuosikasvuja. Silmut puhkeavat lyhennetyistä vuosikasvuista ja lyhyistä leikkaamatta jääneistä.

Kuusiaitaa kannattaa leikata joka vuosi. Leikkaus aloitetaan samana vuonna, kun aita on istutettu. Jos kasvu on hyvin vähäistä, leikataan vasta seuraavana vuonna. Alussa aitaa leikataan pelkästään sivuilta ja latvaverson annetaan kasvaa rauhassa. Näin sivut tuuheutuvat vähitellen.

Aidan muoto on tärkeä. Alaosa saa olla yläosaa leveämpi. Siten myös alaoksat saavat valoa ja aita pysyy kauniin tuuheana joka puolelta. Kun aita on halutun korkuinen, latvaversoa typistetään vuosittain. Näin myös latvaosa tuuheutuu vähitellen.

Leikkausajankohta on kevättalvella helmikuusta lähtien tai keskellä kesää juhannuksen tienoilla. Mitä aikaisempi kevät, sitä aikaisemmin kannattaa leikata. Jos edellinen leikkaus tehtiin viime keväänä, aita kannattaa leikata nyt.

 

Julkaistu: 22.12.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.