Viherpiha

Kuusiaidan leikkaaminen

Kuusiaidan leikkaaminen

Lotta Lindholm

Kysymys:

Leikkasin vuosi sitten kuusiaidastamme latvan parin metrin korkeudelta. Sen tein luullakseni oikein. Nyt kysynkin mitä teen latvasta alas päin? Leikataanko latvasta lähteviä haaroja?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuusiaitaa kannattaa leikata joka vuosi. Leikkaus aloitetaan samana vuonna, kun aita on istutettu. Jos kasvu on hyvin vähäistä, leikataan vasta seuraavana vuonna. Alussa aitaa leikataan pelkästään sivuilta ja latvaverson annetaan kasvaa rauhassa. Näin sivut tuuheutuvat vähitellen.

Aidan muoto on tärkeä. Alaosa saa olla yläosaa leveämpi. Siten myös alaoksat saavat valoa ja aita pysyy kauniin tuuheana joka puolelta. Kun aita on halutun korkuinen, latvaversoa typistetään vuosittain. Näin myös latvaosa tuuheutuu vähitellen.

Leikkausajankohta on kevättalvella helmikuusta lähtien tai keskellä kesää juhannuksen tienoilla. Mitä aikaisempi kevät, sitä aikaisemmin kannattaa leikata. Jos edellinen leikkaus tehtiin viime keväänä, aita kannattaa leikata nyt.

 

Julkaistu: 31.12.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.