Viherpiha

Kuumepuun lehdet käpristyvät

Kuumepuun lehdet käpristyvät

Visa Lipponen

Kysymys:

Miksi kuumepuun lehdet käpristyvät?
Lehdet kuroutuvat reunasta kasaan. Jotkut sairaat lehdet ovat repeytyneen näköisiä ja niissä on halkeamia, joista päivä paistaa läpi. Kasvissa on myös normaaleja lehtiä. Ötököitä ei näy.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuumepuilla eli eukalyptuksilla (suku Eucalyptus) kuvatun kaltaisia oireita voi aiheuttaa vääränlainen hoito tai ravinteiden puute. Liiallisen kuivuuden seurauksena lehtien käpertyvät ja nahkeat lehdet voivat myös repeillä tai haljeta.

Pääsääntöisesti eukalyptuksia kastellaan niin, että multa kastuu kunnolla jokaisella kastelukerralla. Sen jälkeen mullan annetaan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Huonekasvit myydään lähes poikkeuksetta pelkkään turpeeseen istutettuna. Eri valmistajien turpeilla on erilainen koostumus. Pelkkä turve on hapanta (pH noin 4), ja yleensä sen happamuutta nostetaan lisäämällä joukkoon kalkkia. Kalkki kuitenkin liukenee veteen ja poistuu ajan myötä ruukusta. Kun kasvualusta on hapan, voi tiettyjen ravinteiden saanti vaikeutua, vaikka niitä olisikin kasvualustassa. Yksi tällainen ravinne on kalium (lannoitepurkkien kyljessä oleva K). Juuri sen puutteen tiedetään aiheuttavan joillakin eukalyptuksilla lehtien kähertymistä. Jos kasvia on kasteltu oikein, todennäköisin syy lehtien kähertymiselle on jonkin ravinteen puute.

Koska lannoittaminen ei välttämättä paranna ravinteiden saantia, suosittelen, että istutat kasvin uudelleen tavalliseen kukkamultaan hieman edellistä suurempaan ruukkuun. Poista vanhaa kasvualustaa juuripaakusta sen verran kuin sitä juuria vahingoittamatta helposti irtoaa. Pane uuden ruukun pohjalle kunnollinen salaojakerros esimerkiksi ruukun palasista. Pelkän istutuksen pitäisi poistaa ravinteiden puutos ainakin vähäksi aikaa, eikä lehtien pitäisi enää kähertyä.

Ylipäänsä eukalyptukset viihtyvät hieman happamassa (pH 5,5–6,5) ja melko vähäravinteisessa maaperässä. Niitä ei tarvitse lannoittaa kuin kasvukaudella parin viikon välein.

Visa Lipponen

Julkaistu: 18.1.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.