Viherpiha

Kuuelämänlangan kasvatus

ViherPiha

Kysymys:

Kysymykseni koskee kuuelämänlankaa (Ipomoea alba), jonka löysin viime keväänä siemenluettelosta. Ostin sitä useita pusseja, kylvin siemenet maaliskuun alussa ja kasvatin oikeaoppisesti. Taimet olivat erittäin komeita ja jaoin niitä tutuillekin. Kasvi ei kukkinut kenelläkään, vain muutamia nuppuja muodostui. Loppuikohan kesä kasvilta kesken? Kannattaako sitä enää kokeilla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuuelämänlangan kasvatusta kannattaa ilman muuta kokeilla uudelleen. Sen pitäisi kyllä ehtiä oloissamme kukkimaan. Kuuköynnös tai kuunkierto, joksi kasvia myös kutsutaan, viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla.

Kylvöön ja taimien esikasvatukseen kannattaa käyttää mietoa kylvö- tai taimimultaa. Taimet varttuvat melko nopeasti. Ulos kuunkiertoja ei kuitenkaan voi siirtää ennen kuin keväthallat ovat ohi. Esikasvatusta varten köynnöksen taimille onkin hyvä varata valoisa huonetila.

Tasainen kosteus ja säännöllinen lannoitus edesauttavat nuppujen kehitystä. Kuuelämänlanka palkitsee hoitajansa suurin valkein ja tuoksuvin kukin. Ne kestävät vain yhden yön ja lakastuvat aamun sarastaessa.

Teija Heinonen

Julkaistu: 14.1.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.