Viherpiha

Kurpitsan kukat ja pölytys

Teija Heinonen

Kysymys:

Pitääkö kurpitsan taimia olla kaksi? Pyöreä kurpitsani ei ole tehnyt muuta kuin kukkia ja pitkiä varsia eikä yhtään hedelmän alkua.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kurpitsa tekee sekä hede- että emikukkia, joten periaatteessa yksi taimi riittää. Hedekukkia muodostuu yleensä ensin.  Emikukat, joissa hedelmän alku on valmiina, kehittyvät hieman myöhemmin. Hede- ja emikukkien määriin ja suhteisiin vaikuttavat muun muassa lämpötila, veden saanti ja kasvualustan ravinnetasapaino. Esimerkiksi liian voimakas typpilannoitus vauhdittaa pelkkien poikakukkien muodostumista. Pölytyksen onnistumiseksi hede- ja emikukkia pitää olla auki yhtä aikaa. Mahdollisuus tähän on suurempi, kun kurpitsan taimia on useampi. Yleensä hyönteiset huolehtivat kurpitsan pölytyksestä. Sen voi tehdä myös itse tupsuttelemalla hede- ja emikukkia varovasti esimerkiksi pumpulitukolla. Teija Heinonen  

Julkaistu: 17.8.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.