Viherpiha

Kurkku nuutuu

Teija Heinonen

Puutarhuri

Kysymys:

Miksi kurkun taimet nuutuvat? Kasvihuonekurkun taimet kasvoivat hyvin kasvihuoneessa pari viikkoa. Nyt taimet ovat nuutuneita, lehdet pehmeitä ja velttoja. Tuholaisia ei näy.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Nuutumisen syy löytyy kurkun juuristosta. Epäedulliset kasvuolot, kuten ravinteiden epätasapaino, tiivis kasvualusta, liiallinen kastelu ja liian korkea tai alhainen lämpötila, aiheuttavat nuutumista. Myös poikkeuksellisen runsas haihduttaminen ja kasvualustan alhainen lämpötila heikentävät juuriston kykyä ottaa ravinteita ja vettä. Toimintahäiriöt juuristossa heijastuvat suoraan kasvuston kuntoon ja sadon muodostumiseen. Ihanteellinen päivälämpötila kasvihuonekurkulle on 20–25 astetta. Yölämpötila ei saisi laskea alle 15 asteen. Kasvualustan lämpötilasuositus on niinkin korkea kuin 22–25 astetta. Lämmittämättömässä kotiansarissa ihanneolojen luominen on hankalaa.

Teija Heinonen

Julkaistu: 2.7.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.