Viherpiha

Kuoleeko laakeripuu?

Visa Lipponen

Kysymys:

Lehtien pinnalla on kiiltävää nestettä ja ruodin kohdalla näkyy paikallaan pysyviä vaaleanruskeita ötököitä tai niiden munia. Lehdet varisevat. Mitä voin tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Talvella liian lämpimässä ja kuivassa huoneilmassa se väistämättä varistaa alimpia lehtiään ja saa helposti myös tuholaisia.

Lehtien varisemista tehostavat laakeripuuhun helposti iskevät kilpikirvat, joiden erittämää mesikastetta tippuu niiden kansoittamilta lehdiltä.

Kilpikirvat ovat aikuisina paikoillaan olevia, tavallisesti ruskeita ja jokseenkin pyöreän muotoisia kasvinesteitä imeviä hyönteisiä.

Nuorina ne ovat lähes litteitä, mutta vähitellen ne kasvavat selkäpuolelta kuperiksi ja näyttävät kasvien lehdissä olevilta kohoumilta.

Kilpikirvoista on hankala päästä eroon edes myrkyttämällä, sillä aikuisilla yksilöillä on kilvessään suojaava vahakerros.

Paras tapa niiden torjumiseksi on raaputtaa aikuiset yksilöt irti esimerkiksi hammastikulla. Sen jälkeen kasvi myrkytetään torjunta-aineella, esimerkiksi pyretriinillä. Torjunta uusitaan parin viikon välein niin kauan kuin kilpikirvoja näkyy.

Laakeripuun lehtiä ei voi käyttää mausteena heti myrkytyksen jälkeen. Tarkista torjunta-aineen varoaika, joka käy selville purkin kyljestä.

Jos kilpikirvoja on paljon, on usein helpompaa hävittää vanha kasvi ja ostaa uusi tilalle. Laakeripuuta ei kuitenkaan kannata ostaa, jos sille ei ole tarjolla talveksi sopivia oloja.

Visa Lipponen kuva Paavo Martikainen

Julkaistu: 21.1.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.