Viherpiha

Kuolanpionin nuukahdus

ViherPiha

Kysymys:

Miksi kuolanpioni nuukahti? Heti istuttamisen jälkeen taimet nuukahtivat ja alkoivat ruskettua. Loppusyksyllä taimissa oli kuitenkin terveen näköisiä silmuja.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyseessä on pionilla yleinen pahkahome (Sclerotinia sclerotiorum), joka ruskettaa lehtiä ja nuppuja. Tauti voi olla hyvin ankara. Pahkahome-sieni on loinen, joka muodostaa valkoisia pahkoja tai nystyjä kasvinosiin. Pahkat tummuvat ja tippuvat maahan, jossa tauti talvehtii. Siksi olisikin tärkeää poistaa sairastuneet kasvit ja polttaa ne heti oireiden ilmennyttyä. Näin pahkoja ei pääsisi tippumaan maahan. Jos tauti on päässyt saastuttamaan kasvualustan, sitä on lähes mahdotonta torjua. Ainoa vaihtoehto on hankkia uudet taimet ja vaihtaa istutuspaikkaa. Joskus myös kasvuston harvennus ilmavammaksi vähentää oireiden esiintymistä. Pertti Rajala

Julkaistu: 4.11.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.