Viherpiha

Kultasateen varttaminen

ViherPiha

Kysymys:

Laittaisin kotipihalle Lappeenrantaan kultasateen, mutta kun se taitaa olla arka tuulisella paikalla. Kasvi kuuluu ilmeisesti hernekasveihin. Onnistuuko varttaminen siperianhernepensaaseen? Käsittääkseni kultasateen runko on paksumpi kuin hernepensaan. Tuleeko siitä kantavuusongelma? Varttamistekniikka on hallinnassa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ilmastollisesti arka kultasade menestyy todellakin parhaiten suojaisella kasvupaikalla. Lisääminen varttamalla onnistuu parhaiten saman lajin perusrunkoon. Perusrungon voi kasvattaa esimerkiksi siemenestä ja varttaa siihen pensaan oksa.

Kultasade kuuluu hernekasvien heimoon siperianhernepensaan tavoin. Läheistä sukua olevia lajeja voidaan yleensä varttaa keskenään, mutta hernepensasta ei tietääkseni käytetä perusrunkona kultasateen lisäyksessä. Ko. lajit ovat jo kasvuvoimakkuudeltaankin perin erilaiset.

Teija Heinonen

Julkaistu: 6.11.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.