Viherpiha

Kultasateen nuorennus

Kultasateen nuorennus

Teija Heinonen

Kysymys:

Pihallamme kasvaa 3-4 metriä korkea pensasmainen kultasade. Tarkkaa ikää en tiedä, mutta se voi olla hyvinkin yli kymmenen vuotta vanha. Paksuin runko on halkaisijaltaan 10 senttiä. Viime kesänä pensas kukki vain vähän yläoksistaan. Miten saisin sen kukkimaan runsaammin? Uskallanko leikata tai sahata paksujakin runkoja vai leikkaanko vain oksien kärkiä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Puutarhaanne koristaa oloissamme harvinainen helmi. Kultasade on talvenarka laji, joka viihtyy maassamme pääsääntöisesti vain eteläisen Suomen suojaisilla kasvupaikoilla.

Leikkaaminen ei ole ratkaisu ongelmaan. Kukkien vähyys voi olla tilapäistä ja johtua esimerkiksi kukka-aiheiden paleltumisesta tai kasvualustan ravinnehäiriöstä. Kultasade viihtyy runsasravinteisessa, kalkkiperäisessä maassa, joten myös kalkin lisäys kasvualustaan saattaa auttaa.

Verson kärkiä ei kannata typistää vaan mieluummin tarvittaessa poistaa oksa tai kaksi varhain keväällä tyveä myöten. Nekin hyvin harkiten, sillä kultasadetta leikataan yleensä hyvin vähän.

Teija Heinonen

Julkaistu: 11.2.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.