Viherpiha

Kultasade kukkimaan

Kultasade kukkimaan

ViherPiha

Kysymys:

Miksi 10-vuotiaat kultasateet eivät kuki, vaikka olen lannoittanut niitä? Onko vika savimaassa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kultasateellanne (Laburnun alpinum) näyttää olevan liian hyvät oltavat, joten se ei ole kiinnostunut kukkimisesta. Ravinteita on riittänyt, sillä savi on luontaisesti ravinteikasta. Kukkimattomuuden syy ei kuitenkaan ole lannoittamisessa.

Kultasadetta lisätään usein siemenestä. Näin lisätyt taimet kukkivat vasta vuosien kuluttua. Jos ne olisi kasvatettu varttamalla, kukkia olisi kehittynyt jo muutamassa vuodessa. Vartetussa kultasateessa siementaimeen on liitetty varteoksa, joka on otettu täysikasvuisesta pensaasta.

Asiaa selventävänä esimerkkinä voisin mainita omenapuun. Jos omenapuun kylväisi siemenestä, kuluisi pitkä aika, ennen kuin puu tuottaisi hedelmää.

Varttamalla lisätyt omenapuut kukkivat ja tuottavat hedelmiä muutaman vuoden kuluttua, mutta nykyisille kääpiöperusrungoille vartettuina usein jo istutusvuonna. Omenapuiden varteoksat näet otetaan jo satoa tuottavien puiden oksista.

Pentti Alanko

Julkaistu: 11.6.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.