Viherpiha

Kultasade kukkaan

ViherPiha

Kysymys:

Kuinka saisin kultasateeni kukkimaan? Se on kasvanut hyvin kolmen vuoden ajan. Lehdet ovat normaaleja ja runko tukeva, mutta kukat puuttuvat. Olen lannoittanut hevosvoimalla keväisin ja kastelulannoitteella kesäisin. Syksyisin annan Biolanin syyslannoitetta. Kalkkiakin se on saanut vuosittain. Asun Kymenlaaksossa, vyöhykkeiden II ja III rajamailla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos kysymyksessä on tavallisimmin kasvatettu kaljukultasade (Laburnum alpinum), se on todennäköisesti lisätty taimitarhassa siemenkylvön kautta. Siitäkin syystä kukinnan alkaminen viivästyy.

Kukkivat kultasateet eivät yleensä ole pienikokoisia. Toisaalta olen nähnyt talvipuutarhoissa pienikokoisina kukkivia kultasateita, mutta ne ovat todennäköisesti tarhakultasateita.

Ulkomailla kasvatetaan yleisesti tarhakultasadetta (L. x watereri ’Vossii’), joka on kaljukultasadetta talvenarempi. Sitä ei voida lisätä siemenestä aitona vaan kasvullisesti varttamalla tai pistokkaista. Siitä syystä sen taimet kukkivat jo nuorina.

Myös lannoituksella on merkitystä kukinnan alkamiseen. Jos taimet saavat liikaa typpeä, kasvu on rehevää, mutta kukinta viivästyy. Sen sijaan kali ja fosfori ovat ”kukkaravinteita”, jotka edistävät kukintaa.

Julkaistu: 20.9.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.