Viherpiha

Kultaköynnös ruskettuu

Kultaköynnös ruskettuu

Teija Heinonen

Kysymys:

Kultaköynnöksen lehtiin tulee kuivia ruskeita laikkuja. Varsinkin uudet lehdet käpristyvät. Mikä kultaköynnöstäni vaivaa? Onko kyseessä jokin tauti tai tuholainen? Multa on kevyttä, lieneekö turvepohjaista. Kastelen kerralla reilusti ja annan kuivua välillä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lehtien ruskettuminen voi johtua monesta syystä. Esimerkiksi suora auringonvalo aiheuttaa polttovioituksia niin vanhoihin kuin uusiinkin lehtiin. Liian kuiva huoneilma voi saada aikaan sekä lehden reunojen ruskettumista että käpristymistä. Se myös altistaa kasvuston tuholaisille, kuten vihannespunkille ja kilpikirvoille.

Mikäli lehtien alapinnoilta tai lehtihangoista löytyy tuholaisia, ne voidaan torjua esimerkiksi Bernerin Puutarha-aerosolilla. Kasvuston sumuttaminen puolestaan vähentää kuivan huoneilman aikaansaamaa lehtien ruskettumista.

Teija Heinonen

Julkaistu: 23.11.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.