Viherpiha

Kultaköynnös kellastuu

Visa Lipponen

Kysymys:

Miksi kultaköynnös kellastuttaa lehtiään? Aiemmin tuuhea ja hyvin kasvanut kasvi on parissa päivässä kellastuttanut monta kymmentä lehteä.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kultaköynnöksille (Epipremnum pinnatum ja sen lajikkeet) on normaalia, että niiden vanhimmat lehdet kellastuvat. Usein ne kellastuvat yksitellen pitkin vuotta, eikä siihen kiinnitä juurikaan huomiota. Joskus kasvi reagoi vähentyneeseen valoon syksyllä tai alkutalvella kellastuttamalla kerralla useita lehtiä. Kun ruukussa on useita lehtiään kellastuttavia versoja, voi kasvattaja luulla kasvin voivan huonosti.

Lehtien kellastuminen voi johtua myös kylmästä vedosta, liikakastelusta, liian pieneksi käyneestä ruukusta tai siitä, että joku versoista on osittain katkennut eikä vesi kulje kunnolla kohti latvaosia. Liikakastelu mädännyttää juuret. Silloin lehdet alkavat kellastua ensin versojen tyveltä, ja kellastuminen jatkuu lopulta latvaan asti.

Kultaköynnös kasvaa nopeasti hankalasti liikuteltavaksi, jolloin mullanvaihto jää helposti tekemättä. Vaikka juuristo ei ole kovin suuri kasvin kokoon nähden, se tarvitsee kuitenkin uudelleen istutuksen hieman suurempaan ruukkuun parin kolmen vuoden välein, jotta juurilla olisi taas tilaa kasvaa.

Kultaköynnös on onneksi yksi helpoimmin lisättävistä huonekasveista. Jos se on menettänyt paljon lehtiään, voit leikata latvat pistokkaiksi keväästä alkusyksyyn. Jos emokasvin juuristo on kunnossa, tekevät reilun kymmenen sentin pituiset lehdettömätkin varrenpätkät nopeasti uusia haaroja.

Visa Lipponen

Julkaistu: 23.2.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.