Viherpiha

Kulta- ja kentienpalmun erot

ViherPiha

Kysymys:

Mitä eroa on kulta- ja kentianpalmulla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Helpoiten kultapalmun (Chrysalidocarpus lutescens) erottaa kentiapalmusta (Howea forsteriana) katsomalla lehtiruotia ja vartta ympäröivää tyviosaa. Kultapalmun lehtiruodissa on selviä mustahkoja pisteitä ja lyhyitä viiruja, joita kentiapalmulla ei ole. Lisäksi kentiapalmun vartta ympäröivä lehtiruodin tyviosa repeää paikoitellen juuttikangasta muistuttaviksi säikeiksi. Näin ei koskaan tapahdu kultapalmulla.

Toki muitakin eroja on. Kummankin palmun lehdet ovat liuskoittuneet kerrannaislehdiksi. Jokaista erillistä liuskaa nimitetään lehdykäksi. Lehdessä olevien lehdyköiden lukumäärä vaihtelee kasvin koon mukaan. Eniten niitä on uusissa, kookkaimmissa lehdissä. Jo puolimetrisen kultapalmun yhdessä lehdessä on normaalisti yli 30 lehdykkää. Kentiapalmulla niitä ei puolitoistametrisenäkään ole kuin enintään 20, hyvin harvoin 30.

Lisäksi kultapalmulla on lehden kärkilehdyköitä lukuun ottamatta kussakin lehdykässä vain yksi kohollaan oleva vaaleanvihreä suoni. Kentiapalmulla niitä on kolme tai viisi.

Visa Lipponen

Julkaistu: 13.7.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.