Meidän Talo

Kuinka toteuttaa kuistin laajennus?

Meidän Talo

Kysymys:

Asumme vuonna 1953 valmistuneessa rintamamiestalossa. Kuistille on jälkeenpäin rakennettu wc, joka on uusimisen tarpeessa. Tarvitsemme wc:n, suihkun ja tilavan vaatehuoneen. Toiveenamme on myös kurapiste, jossa koirat voi pestä ja jossa on mahdollisuus kuivattaa ja säilyttää lasten ulko- ja harrastusvaatteet. Haluamme myös kuistin.

Laajennuksen olemme ajatelleet tehdä nykyisen kuistin kohdalle. Sen pitäisi istua nykyiseen rakennukseen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Toiveitanne ei mitenkään saada mahtumaan nykyiselle kuistille. Onneksi olitte itsekin päätyneet nykyisen kuistin purkamiseen ja uuden rakentamiseen. Se mahdollistaa tilan kasvattamisen sekä rakenteiden tekemisen järkevästi.

Pohjaratkaisuhan on rintamamiestalolle tyypillinen; eteistä vastapäätä keittiö, eteisen vieressä olohuone, niiden väliseen kulmaukseen jää makuuhuone. Tässä tapauksessa ei talossa alun perin ole ollut WC-tilaa lainkaan, minkä vuoksi eteinen on säilynyt väljänä. Myöhemmin tehty WC-tila on ajan tavan mukaan hyvin pieni.

Vanhan kuistin leveys on noin 3,8 metriä ja syvyys noin 2,1 metriä. Uuden kuistin vastaavat mitat ovat 5 x 4,1 metriä. Laajennus tehdään muodoltaan ja aukotukseltaan yksinkertaiseksi, jotta se istuu mahdollisimman hyvin vanhaan rakennukseen. Kuistihan on aika paljon entistä isompi, joten muutos on melkoinen. Jos kuitenkin olette ryhtymässä näinkin mittavaan muutostyöhön, tilat kannattaa mitoittaa tarkoituksenmukaisiksi.

Kuistin vasen sivu säilyy suurin piirtein entisellä paikalla. Oikean sivun paikka määräytyy olohuoneen ikkunan ja sen vuorilautojen mukaan. Sisäänkäynnin eteen vasemmalle puolelle tulee komeroita vaatesäilytystä varten sekä pieni pöytäryhmä ikkunan eteen. Sisääntulosta oikealle tulee liukuoven taakse kuraeteinen, jossa on tilaa sekä koirien pesuun että lasten vaatteiden säilyttämiseen ja kuivattamiseen. Kuraeteisen takana on vaatehuone ulkovaatteita varten. Näiden ja vanhan eteisen väliin tulee kylpyhuone, joka mitoitetaan elinkaariasumisen tarpeet huomioiden, eli niin että kylpyhuoneeseen pääsee vaikka pyörätuolin kanssa ja että myös avustaja tarvittaessa mahtuu pesutilaan. Sekä kylpyhuone että kuraeteinen ja vaatehuone ovat ikkunallisia. Koska kylpyhuoneen ovi tulee avautumaan uudelle puolelle, jää eteiseen paremmin kalustettavaa seinäpintaa.

Ulko-oven eteen tehdään pieni katettu tasanne, joka tekee sisääntulosta mukavamman ja kutsuvamman. Katos suojaa sekä sisääntulijaa että ovea.

Laajennus edellyttää aina rakennusluvan hakemista. Tässä tapauksessa rakennuslupaa edellyttävät myös märkätilan laajentaminen sekä kantavien rakenteiden ja julkisivun muutokset. Tarkempia ohjeita saatte paikalliselta rakennusvalvontaviranomaiselta. Luvan hakeminen sujuu helpoimmin, jos annatte tehtävän heti alan ammattilaiselle.  Pienikin työ kannattaa aina suunnitella kunnolla – silloin voi olla varma siitä, että muutos palvelee rakennuksen omistajaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Julkaistu: 17.8.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.