Meidän Mökki

Kuinka pata syntyy?

Kuinka pata syntyy?

Jouko Lommi

Kysymys:

Numerossanne 2/2003 oli juttu "Katolla turvetta, sisällä savua", jossa oli kuva saunaveden lämmityksestä ulkona ja omistaja sytyttämässä tulta pihalle rakennettuun ulkopataan. Olen pitkään haaveillut samanlaisesta saaritontillemme. Viime kesänä sain sukulaisiltamme heille tarpeettomaksi käyneen padan, mutta edelleen puuttuvat teko-ohjeet. Onko teillä tietoa, mistä ohjeen voisi saada?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kilautimme kyseisen ulkopadan omistajalle Matti Parjaselle, joka on myös itse suunnitellut ja rakentanut luomuksen. Hän kertoo lämminvesilähteen sisältä löytyvän saunan vanhan padan.

Ensiksi Parjanen istutti padan sopivaan hiekkatöyrääseen, minkä jälkeen hän valitsi lähimaastosta nyrkin kokoisia graniittikiviä. Ne hän muurasi padan ympärille.

Parjanen opastaa, että kivet kannattaa muurata kartiomaisesti: padan juureen suuria kiviä täytteeksi, ja yläreunassa kivet asetellaan suoraan pataan kiinni. Ennen muurausta kivet tulee pestä puhtaiksi. Muurauksessa kannattaa käyttää kiville tarkoitettua erikoislaastia. Jos kivet sotkeentuvat laastiin, ne on helpointa pyyhkiä tuoreeltaan märällä rätillä.

Kivien tukemisessa voi käyttää mielikuvitusta. Tukimateriaaliksi käyvät vaikkapa kanaverkko, rautalanka ja -naulat. Esimerkiksi padan ympärille kierretystä kanaverkosta saa leikattua langanpätkiä, joita voi vetää kivien rakoihin ja joilla kiviä voi sitoa toisiinsa. Kivien asetteluun kannattaa uhrata aikaa: hyvin valitut kivet pysyvät paikoillaan kuin itsestään.

Kivien välit voi halutessaan saumata erillisellä saumauslaastilla. Näin korostuvat saumat kivien sijasta.

Eniten päänvaivaa muuraamisessa tuottaa uuninluukun ympärys. Parjanen ratkaisi ongelman laittamalla luukun ympärille tukipuut, jotka hän halkaisi ranteen vahvuisesta puuhalosta. Kestävämmän kehikon saa tietenkin metallista.

Ensin Parjanen lämmitti ulkopataansa siten, että savu tuli ulos suoraan takahormista. Kaupasta ostettu savupiippu osoittautui toimivimmaksi ratkaisuksi. Paloturvallisuuden vuoksi piipun päälle tulee laittaa verkko, joka estää kipinöiden lentämisen ympäristöön.

Julkaistu: 14.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.